Opstelten ütles esmaspäeva õhtul pressikonverentsil, et tema ametnike uuringud viisid digitaalse kinnituse avastuseni, mis näitas, et Cees H.-le maksti 4,7 miljonit kuldnat, mitte kaks miljonit kuldnat, nagu Opstelten oli pidevalt parlamendile väitnud, vahendab DutchNews.

„Seda kokkulepet ümbritsevate faktide kohta on olnud selguse puudus ja ma olen otsustanud, et pean nüüd tagasi astuma,“ ütles Opstelten lühikeses avalduses.

Teeven ütles, et see olukord on tema usaldusväärsust kahjustanud ning ta ei saa samuti enam oma ametis jätkata, kui Opstelten tagasi astub. Siiski polnud kokkuleppes Teeveni sõnul midagi valesti ning see sõlmiti rahva ja isamaa heaks.

Kumbki ei vastanud ajakirjanike küsimustele ning lahkusid pärast avalduse tegemist. Mõlemad kuuluvad liberaalsesse erakonda VVD.

Ajaleht De Telegraaf teatas esmaspäeval, et on leitud tšekk, mis tõestab, et Teeven kiitis heaks 4,7 miljoni kuldna tagastamise süüdi mõistetud narkodiilerile ilma oma ülemuse või maksuameti teadmata. Teeven oli siis peaprokurör.

De Telegraafi teatel on palju vastamata küsimusi, miks koheldi Cees H.-d siidkinnastega ja miks justiitsministeerium sellise kokkuleppega nõustus.

Maksuvõimude eest salajas hoitud kokkulepe oli Hollandi ajalehtede pealkirjades 2014. aasta märtsis, kui Cees H. tollane advokaat ütles, et tema kliendile maksti tagasi viis miljonit kuldnat. Peaprokuratuur oli konfiskeerinud umbes viie miljoni kuldna väärtuses narkootikumide müügiga teenitud raha eest soetatud vara, sealhulgas kinnisvara ja ehteid.

Prokuratuur ei suutnud aga tõestada, et vara oli omandatud ebaseaduslikult ja nii tagastati raha Cees H.-le.

Teeven nõustus tegutsema täieliku saladuse katte all, nii et riiklikke ega/või rahvusvahelisi maksuteenistusi ega fiskaalvõime ei teavitata, teatas Hollandi telesaade „Nieuwsuur“ varem sel kuul.

Telekommentaator Ferry Mingeleni sõnul vältisid minister ja tema asetäitja keerulist aruandmist parlamendi ees, mis pidi toimuma teisipäeval.

Tagasiastumine leiab aset vaid üheksa päeva enne provintsivalimisi, kus valitsuskoalitsioon kaotab ilmselt märkimisväärselt toetust.

Hollandi peaminister Mark Rutte ütles, et tal pole muud võimalust kui tagasiastumisavaldused rahuldada.