Maroko päritolu politseinik lekitas väidetavalt informatsiooni Hollandi marokolaste jõugule, mis tegeles varastatud asjade müügi ja rahapesuga, teatas ajaleht NRC kolmapäeval.

Politsei valve- ja turvateenistuses (Dienst Bewaken en Beveiligen – DBB) töötanud mehe tööülesanne oli riskianalüüside koostamine kohtades, mida politsei valve all olevad inimesed pidid külastama. See andis talle ligipääsu ülimalt salajastele andmebaasidele, teatas NRC.

Ajalehe De Telegraaf teatel töötas mees spetsiaalses Wildersi meeskonnas. De Telegraafi andmetel ei kardeta politseis nüüd mitte ainult informatsiooni lekkimise pärast kurjategijatele, vaid ka tundliku informatsiooni lekkimist terrorirühmitustele. Eraldusjoon kurjategijate ja terroristide vahel võib mõnikord väga hägune olla.

Mees vahistati esmaspäeval.

Politsei ametliku esindaja teatel ei ole veel konkreetseid tõendeid selle kohta, et lekete tõttu tuleks kasutusele võtta mingeid erilisi julgeolekumeetmeid. „Vahistatud kolleeg ei kuulunud siseringi,“ ütles politsei esindaja.

Asja uuritakse nüüd, et teha kindlaks, millisele informatsioonile täpselt politseinik ligi pääses ja kuidas ta kuritegeliku jõuguga kokku puutus.

Wilders teatas vahistamisele reageerides, et kui ta ei saa DBB-d täielikult usaldada, ei ole ta võimeline funktsioneerima.

NRC sõnul on vahistamine tohutu löök Hollandi politsei jõupingutustele edendada etnilist mitmekesisust. Juunis vahistati korruptsioonis süüdistatuna teine marokolasest politseinik, kes andis perekonnaliikmele vihje kanepikasvatuste vastu suunatud haarangu kohta.

Suurim sellelaadne juhtum leidis aga aset Limburgis, kus politseinik Mark M.-i kahtlustatakse umbes saja kriminaaljuurdluse kohta informatsiooni müümises allmaailmale.