Homoõiguste ja aktsepteerimise eest deviisi kandva festivali raames toimus filmifestival, rida kontserte ja muid üritusi, millest kuulsaim on paraad Amsterdami kanalitel laupäeval. Neljatunnisel paraadil osales sellel aastal 80 registreeritud laeva ning üle poolesaja pealtvaatajate paadi.

Võrreldes eelmiste aastatega oli kanaliparaadist osavõtjad seekord tagasihoidlikud, erilist ekstravagantsust ja pompoossust ei kohanud. Ilmselt mängis osalejate kostüümi- ja eeskava valikul oma osa ka Hollandis teist nädalat valitsev peaaegu 30-kraadine kuumus ja kohatine tuulevaikus.

Enamik rahvast oli end lihtsalt valgesse rüütanud, hoolimata palavusest olid minimaalselt esindatud paljad rinnad ja suguelundid. Kõige ekstreemsemalt esinesid Russia-silti kandvad naisõiguslased, kes kiskusid seelikuid üles ja lasksid ajaviiteks pükse alla.

Rahvas lustis aga traditsiooniliselt täiel rinnal, nii osalejad oma laevadel kui rahvas kanalite ääres ja sadades paatides. Paljud pealtvaatajatest oli end juba keskpäevaks kanalite äärde paraadi ootele seadnud, kaasa pakkinud võileivad, salatid ja joogid, oma muusika ja toolid. Pealtvaatajaid olid täis ka kanaliäärsete majade rõdud, julgemad rippusid lausa akendest välja. Lehvisid nii traditsioonilised vikerkaarelipud kui mitmete maade omad. Eesti lippu paraku näha ei õnnestunud.

Kohaliku ajakirjanduse andmetel saabus Amsterdami Pride’ile lisaks kohalikele osalema peaaegu veerand miljonit välismaalast. Suuremat kohalikku pealtvaatajate hulka toovad Hollandis kokku vaid Koninginnedag (Kuninganna sünnipäev) ja Uitmarkt (eesti mõistes vanalinnapäevade ja õllesummeri segu).

Festivali kui üleriigilist ja ka rahvusvahelist kuulsust toova sündmuse iva on ammu ära tabanud eraettevõtted, osaledes paraadil oma laevadega, tulvil täiesti tavalisi heterosid. Alates eelmisest aastast on paraadil osalemas aga ka riiklikud ettevõtted. Kroonilist tööjõupuudust kannatav Amsterdami tuletõrje pani sel aastal välja lausa kaks paati oma heteroesindajatega.

Amsterdami muuseumiühing osaleb samuti juba mitmendat aastat oma laeva ja suurejoonelise eeskavaga. Ka tervishoiuametil GGGD oli sel aastal oma paat, reklaamides tasuta aidsitesti võimalust.

Kuigi Amsterdam Pride toimub sel aastal juba üheksandat korda, ei arva korraldajad, kelle hulgas teiste seas ka näiteks Amnesty International, et geide õigusi on piisavalt teadvustatud ning et festival lähiaastate jooksul oma formaati muudab. Sel aastal Amsterdamis läbi viidud uurimuse tulemused näitasid et 75% kohalikest geidest tunnetab viimasel ajal hoopis tolerantsuse vähenemist.

Ada Org on ka kõigi fotode autor — toim