Soome ostis 2014. aasta jaanuaris Hollandilt üllatuslikult sada kasutatud tanki Leopard 2, mille Holland oli 2011. aastal kasutuselt kõrvaldanud. Holland pidas siis tanke ebavajalikeks ja pani need riigikassa täiendamiseks müüki, vahendab Iltalehti.

Hollandi kindral Martin Wines tunnistas hapult ajalehele De Telegraaf, et Lähis-Ida ja Ukraina linnalahingud on näidanud soomustehnika vajadust. Ajalehe teatel on Soomega sõlmitud tehing Hollandi kaitseväes lahtine haav.

Ukraina sõjast tagantjärele targaks saanud Hollandi parlamendi liikmed on nüüd karmilt ette võtnud kaitseminister Jeanine Hennis-Plasschaerti. Valitsus on poliitikute hinnangul teinud Soomega ebamõistliku tehingu.

Kaitseminister Hennis-Plasschaert vastas eelmisel nädalal kahele pahasele rahvaesindajale, kes nimetasid Soomega sõlmitud tankitehingut absurdseks. Parlamendi liikmed Louis Bontes ja Joram van Klaveren peavad tehingut arusaamatuks, sest Holland on hakanud salaja oma soomusvägesid taaselustama, liitudes Saksamaa soomusjõududega.

Minister põikles parlamendi liikmete kirjalikust küsimusest kõrvale ega tunnistanud, et on teinud halva tehingu, kuigi tankidest loobumine oli „valus“ otsus. Hennis-Plasschaert kinnitas, et Holland ei loobu siiski kogu soomustehnikaalasest väljaõppest. Hollandi üksus treenib koos Saksamaaga, mis on Leopard 2 kodumaa.

Holland on viimased 15 Leopardi müügist maha võtnud. Hollandi meedia on teatanud, et Saksamaa ja Holland ehitavad mingisuguseid ühiseid soomusvägesid. Informatsioon koostöö sisu kohta on veel puudulik, sest asjaga tegeldakse salaja.

Soome maavägi seevastu on aga Hollandi tehinguga väga rahul, teatas jalaväe inspektor kolonel Jukka Valkeajärvi.

Soome maksab saja tanki eest umbes 200 miljonit eurot ehk kaks miljonit ühe tanki eest. Raha makstakse seitsme aasta jooksul Soome seisukohalt headel tingimustel.