Briti valitsusele on öeldud, et suurel kõrgusel tekkivad elektromagneetilised võnked võivad viia kogu majanduselu seiskumiseni. USA valitsuse nõunik Avi Schnurr ütles, et tööd USA elektrivõrkude kaitseks on juba alanud, vahendab BBC News.

Esmaspäeval esitati Suurbritannia parlamendi kaitse valikkomiteele ettekanne selle kohta, kuidas keskmaaraketiga välja tulistatud tuumalõhkepea plahvatus 30 kilomeetri kõrgusel maapinnast võib halvata riigi elektrivõrgu.

BBC riigikaitsekorrespondent Frank Gardner ütles, et seda nimetatakse lühendiga HEMP (High Altitude Electro Magnetic Pulse — elektromagneetiline võnge suurel kõrgusel) ning selle mõju võib teoreetiliselt kogu riigi põlvili suruda.

Londonis peetud briifingul ütles Schnurr, et Suurbritannia on sellise olukorra vältimiseks alles mõtlemise ja planeerimise staadiumis ning ära teha tuleks palju rohkem.

Schnurri sõnul kaoks elektrivool, veevarustus ja telefoniside. Autodel lõpeks kütus ja kogu majanduselu jääks seisma. Toibumine võtaks aega 4-8 aastat.