Hodorkovski arvates on prokurörid, aga ka nende sugulased kaasosalised nafta riisumises, kuna nad on ostnud aastatel 1998-2003 bensiini ja diiselkütust erakordselt madalate hindade eest, teatab infoagentuur RIA Novosti.

Vangis istuv endine ärituus tegi oma avalduse täna, 31. märtsil Moskva Hamovniki kohtus toimunud kuulamise ajal.

„Nad (riiklikud süüdistajad) peaksid enne süüdistamist iseennast kontrollima ja kui nad on sooritanud oste madalamate hindadega kui Rotterdamis, siis nad peaksid sisenema siia - akvaariumisse (klaaspuur, kus Hodorkovskit hoitakse) ja oodata kohtuotsust selle kohta, kas nad tegid oma tehinguid teadlikult või mitte," selgitas JUKOSe eksjuht.

Hodorkovski on nõudnud tänase istungi ajal oma teise kohtuasja raames kannatanute nimekirjast firma Rosneft ja föderaalse riigivaraga tegeleva agentuuri eemaldamist. Nad polevat mehe advokaatide arvates selle varanduse omanikud, mille riisumist Hodorkovskile süüks pannakse.  

Alates 3. märtsist käivad Moskva Hamovniki kohtus Hodorkovski ja tema äripartneri MENATEPi juhi Platon Lebedevi teise kohtuasja eelistungid.

Suurärimehi süüdistatakse ametiseisundi abil eriti suures mahus võõra vara riisumises - ligi 900 miljardit rubla (315 miljardit krooni) eest ja selle müügist saadud vahendite legaliseerimises.

Esimese kohtuasja kohaselt mõisteti mehed 2005. aastal süüdi seitsme paragrahvi alusel, muu hulgas jäid nad süüdi kelmuses ja maksudest kõrvalehiilimises, ning said selle eest kaheksa-aastase vabadusekaotus.