"Pöördusin 12. novembril Vene presidendi poole palvega anda mulle perekondlikel põhjustel armu ning olen positiivse otsuse üle rõõmus. Minu süü küsimust ei puudutatud," ütles Hodorkovski oma ametlikule veebilehele postitatud avalduses, vahendab BNS.

"Esmalt täidan oma kohuse oma vanemate, abikaasa ja laste ees, ootan väga nendega kohtumist," lisas kunagine Venemaa rikkaim mees ja Kremli kriitik. "Ootan väga hetke, mil saan emmata oma lähedasi ja isiklikult suruda kätt kõigil oma sõpradel ja toetajatel. Tervitan võimalust tähistada saabuvat pühadeaega pere seltsis," nentis ta.

"Tahaksin tänada kõiki nende aastate jooksul Jukose kohtuasja jälginud inimesi mulle, mu perele, kõigile ebaõiglaselt süüdimõistetud ja endiselt tagakiusatavatele isikutele avaldatud toetuse eest," jätkas ta.

Hodorkovski sõnul on tema mõtted "alati nendega, kes viibivad endiselt vangis".

Ta tänas ühtlasi Saksamaa endist välisministrit Hans-Dietrich Genscherit "isikliku osaluse eest minu saatuse kujundamises".

Saksa valitsus on teatanud, et Genscher tegutses Hodorkovski vabastamise nimel "kulisside taga" Berliini toetusel.

Genscher ütles ajakirja Spiegel veebiportaalile, et Hodorkovski on kurnatud, kuid vabanemise üle õnnelik. Ta lisas, et miljardär soovib puhata ja olla avalikkuse tähelepanust eemal.

Spiegeli andmeil sai Hodorkovski Vene võimudelt viisa, mis võimaldab tal kuni aasta Schengeni tsoonis viibida.

Vene vanglaamet teatas varem, et Hodorkovski palus vanglast vabanedes välispassi ning lendas selle saamise järel Saksamaale, kus "viibivat ravil tema ema".

Hodorkovski ema Marina (79) ütles telefonitsi ajakirjanikele, et viibib oma Moskva regioonis asuvas kodus ja ei tea, mis toimub.

Suurema osa nüüdseks likvideeritud naftafirma Jukose, mida juhtis vangistamiseni Hodorkovski, varadest omandanud Vene naftafirma Rosnefti juht Igor Setšin ütles, et tähistab Hodorkovskile armu andmist. "Jumal tänatud, et Hodorkovski on vanglast väljas ja et ta süü omaks võttis. Ettevõte on nüüd õiguslike riskide eest paremini kaitstud," vahendas uudisteagentuur Itar-Tass Setšini sõnu.

Üle kümne aasta vangis veetnud Hodorkovski lahkus reedel Karjala Segeža linna kolooniast.

Putin teatas neljapäeval iga-aastase pressikonverentsi lõppedes üllatuslikult, et 2003. aastast saadik vahi all viibinud Hodorkovski on esitanud armuandmispalve.

Riigipea allkirjastas selle reedel.

Tänaseks tegevuse lõpetanud naftafirma Jukos juht mõisteti 2005. aasta mais ja 2010. aasta detsembris süüdi maksupettuses, nafta riisumises ja rahapesus. Kahe otsusega kokku said Hodorkovski ja tema äripartner Platon Lebedev 14-aastase vanglakaristuse, mida hiljem on lühendatud.