Vanglateenistus teatas oma veebilehel, et Hodorkovski taotles dokumente, mis võimaldasid tal riigist lahkuda, ning läks Saksamaale suunduvale lennukile, vahendab Reuters.

Lennuk reedel vanglast vabanenud Kremli kriitikust ärimehe Mihhail Hodorkovskiga pardal on maandunud Berliinis Schönefeldi lennuväljal, teatas Saksa välisministeerium, kirjutab BNS.

"Saame kinnitada, et Hodorkovski saabus Berliini Schönefeldi lennujaama lennuga Venemaalt," ütles ministeeriumi pressiesindaja AFP-le.

Vene vanglaamet teatas varem, et Hodorkovski palus vanglast vabanedes välispassi ning lendas selle saamise järel Saksamaale, kus tema ema viibib ravil.

Hodorkovski ema Marina (79) täpset asukohta ei ole teada.

Vene president Vladimir Putin teatas neljapäeval iga-aastase pressikonverentsi lõppedes üllatuslikult, et 2003. aastast saadik vahi all viibinud Hodorkovski on esitanud armuandmispalve. Riigipea allkirjastas selle reedel.

Tänaseks tegevuse lõpetanud naftafirma Jukos juht mõisteti 2005. aasta mais ja 2010. aasta detsembris süüdi maksupettuses, nafta riisumises ja rahapesus. Kahe otsusega kokku said Hodorkovski ja tema äripartner Platon Lebedev 14-aastase vanglakaristuse, mida hiljem on lühendatud.