Sellest, et endine naftafirma JUKOSe omanik Hodorkovski ja tema äripartner Platon Lebedev hakkavad istungite ajal „akvaariumis“ istuma, rääkis mõjukale vene ajalehele Kommersant Moskva linnakohtu pressisekretär Anna Usatšjeva.


Väljaanne märgib, et saal, kus meeste üle peetavad kohtuistungid toimuma hakkavad on kuulsaks saanud ka varem tänu filmivõtetele. Seal saalis mõisteti kohut Georgi Danelia komöödias „Mimino“ peategelast mänginud Vahtang Kikabidze tegelaskuju üle.


Hiljuti sai veel teatavaks, et ajakirjanikke sellesse saali, kus kohtuprotsess toimuma hakkab, ei lasta. Kohtu sõnul on saal liiga väike, aga inimesi, kes tahaksid seda valgustada on liiga palju – akrediteerimise taotlusi on esitatud juba üle 50 meediaväljaande.

Samas teatati, et ajakirjanikke kohtuprotsessist ilma ei jäeta ning neile püstitatakse eraldi ruumi plasmaekraan, mis näitab reaalajas istungisaalis toimuvat.

Hodorkovski ja Lebedev toodi Kaug-Idas asuvast Tšitaast erireisiga Moskvasse eelmise nädala lõpus. Endine JUKOSe juht paigutati eeluurimisvanglasse Matrosskaja Tišina, aga endine MENATEPi juht Lebedev tavalisse vanglablokki. Advokaatide sõnul on Hodorkovski neljakohalises kambris, mille kahte asukat süüdistatakse samuti majanduskuritegudes.

Hodorkovskit ja Lebedevi süüdistatakse ligi 900 miljoni rubla väärtuses aktsiate ja nafta riisumises. Mehed on nimetanud neid süüdistusi absurdseteks ja pole ennast süüdi tunnistanud. Eelistung Hamotvnitšeski kohtus toimub 3. märtsil.