„Vastutustundliku kodaniku ja Venemaa patrioodina on mul vajadus osaleda riigi ühiskondlikus elus. Ent presidendiks kandideerida pole ma kunagi kavatsenud ega kavatse,“ ütles Hodorkovski agentuurile Bloomberg oma advokaatide vahendusel. Intervjuu terviktekst avaldati neljapäeval Hodorkovski ametlikul saidil.

Vastuseks küsimusele, kellest saab tema hinnangul 2012. aasta valimistel Venemaa president ütles Hodorkovski, et presidendiks peaks saama see inimene, kelle valib Venemaa rahvas. Ent kuna Venemaal tõelisi valimisi pole, siis saab riigipeaks see, kellele seda võimaldab võimude kontrolli all olev administratiivne valimismasin, vahendab BNS.

„On võimalik, et see oleks üks ja sama inimene. Ent meie seda teada ei saa,“ tõdes ta. Hodorkovski ei usu, et presidendiks võiks saada mõni kolmas isik peale Dmitri Medvedevi ja Vladimir Putini.

„Tehnoloogiliselt saaks võimud seda teha – aega veel on. Ent ma ei usu väga sellesse stsenaariumi,“ selgitas ta. Täpsustavale küsimusele, kellest võiks selline alternatiivne kandidaat saada, vastas Hodorkovski, et ajal, mil televisioon ja valimissüsteem kujutavad endast võimude monopoli – igaüks.

Vastuseks küsimusele, mis muutuks, kui Medvedev uuesti presidendiks valitaks, või mis muutuks, kui riigipeaks saaks uuesti Putin, vastas vangistatud ärimees: „Medvedev on piisavalt kogenud jurist. Tal tuleks orgaaniliselt välja vähemalt õigussüsteemi ülesehitamine kanooniliste eeskujude järgi. Ent kõik tema püüdlused põrkavad piirangutele, mida tekitavad isiklikud kohustused Putini ees, ning minu hinnangul ka tema enda liigsele ettevaatlikkusele. Võimalik, et teisel ametiajal suudab Medvedev need piirangud ületada.“

„Kui aga presidendiametisse naaseb Putin, siis tema isiklike kohustuste hulk „meeskonna“ ees mitmekordistub. Aga nendest on juba saanud riigi jaoks tõsine pidur,“ leiab Hodorkovski.

Küsimusele, millised oleksid tema esimesed sammud, kui temast riigipea saaks, ütles eksärimees: „Kohtu taastamine „värske vere“ sissetoomise kaudu ning 20 aastat tagasi välja töötatud kohtureformi täielik elluviimine, õiguskaitsesüsteemi süvareform. Selleta ei ole riigil tulevikuväljavaateid. Isegi mitte lühiajalisi."

Usutluse käigus küsiti Hodorkovskilt ka seda, kas ta näeb Putinis ka mingeid imponeerivaid jooni. „Mul on raske erapooletult analüüsida Vladimir Putini tegevust, ent ei saa eitada – ta on tugev poliitilistes intriigides, finantsvoogude ja võimuvolituste tsentraliseerimises,“ vastas eksärimees.

„Mis tahes korporatsiooni jaoks on see ilmselgelt positiivne oskuste valik, ehkki mitte täielik. See, kuivõrd nende rakendamise tulemus on kasulik kaasaegse riigi juhtimisel ja selle kodanikele – pole ühemõtteline küsimus,“ lisas ta.