Pikal pühadega kokku langenud nädalavahetusel toimunud streik puudutas hinnanguliselt 300 000 reisijat ning tekitas suurima lennunduskaose alates aprillist, kui Islandi vulkaanituha tõttu oli suurem osa Euroopa õhuruumist suletud, vahendab BNS.

Lennujuhid jäid reedel massiliselt tööle ilmumata, tuues põhjuseks haigestumise.

Valitsus kuulutas esmakordselt pärast diktaator Francisco Franco surma 1975. aastal välja eriolukorra, saatis sõjaväe lennujaamadesse ning ähvardas lennujuhtidele kriminaalsüüdistused esitada.

Eriolukord kestab 15 päeva ja valitsus on valmis seda vajaduse korral pikendama, ütles siseminister Alfredo Pérez Rubalcaba.

"Valitsus on võtnud kindlaks nõuks, et see ei kordu," ütles minister ja hoiatas, et Madridil on volitused streiki jõulude ajal ja hiljemgi takistada ega kõhkle neid kasutamast.

Lennujuhid ütlesid meediale, et sõjavägi sundis nad Palma lennujuhtimistornis "relva ähvardusel" tööle naasma, kuid aastas keskmiselt 200 000 eurot teenivatele lennujuhtidele eriti kaasa ei tunta.

Täna magasid Madridi Barajase lennujaamas kümned inimesed ning klienditeeninduspunktides looklesid pikad järjekorrad.
Reisijate meelepaha lennujuhtide vastu oli tuntav ja seda võis märgata ka meedias.

Päevalehe El País esikülge ehtis foto lennujuhist, kes varjab oma nägu ja näitab etteheitvatele reisijatele käega solvavat žesti.
Konservatiivne päevaleht El Mundo süüdistas streikijaid mässumeelsuses ning nõudis, et neid karistataks nii karmilt, kui seadused lubavad.
Siseminister ütles, et lennujuhid kaitsevad "talumatuid privileege".
Transpordiministeeriumi andmeil on Hispaanias 2300 lennujuhti, kes teenivad aastas keskmiselt 200.000 eurot.

Valitsus kärpis veebruaris drastiliselt nende ületundide arvu ja tasusid, mis kerkisid mõnel juhul isegi 600 000 euroni aastas.