Kohtunik Velasco esitas esmaspäeval 26-leheküljelise süüdistuse, milles süüdistas kuut ETA liiget, kellest enamus on maapaos Ladina-Ameerikas, ja seitset FARC-i liiget mitmetes kuritegudes, sealhulgas terrorismis ja mõrva kavandamises, vahendab Associated Press.

Velasco kirjutas, et 2008. aastal Hispaanias algatatud uurimise käigus on leitud tõendeid Venezuela valitsuse koostöö kohta FARC-i ja ETA-ga.

ETA ja FARC-i vaheline peamine sidepidaja on Velasco väitel ETA liige Arturo Cubillas Fontán, kes elab Venezuelas ja kes on töötanud ja võib endiselt töötada president Hugo Chávezi valitsusaparaadis.

Velasco sõnul on ETA ja FARC koostööd teinud alates 1993. aastast.

ETA liikmed on saanud FARC-i laagrites väljaõpet ning FARC-i liikmed sõitsid Hispaaniasse, et tappa ETA abiga Colombia endine president Andrés Pastrana ja praegune president Álvaro Uribe.

2000. aastal jälgisid FARC-i liikmed mõnda aega pärast ametist lahkumist Madridis elanud Pastranat. Pole teada, millal kavatseti rünnata Uribet.

Nii ETA kui FARC-i ideoloogia juured on marksismis ning mõlemad on nii Euroopa Liidu kui USA poolt klassifitseeritud terroristlikeks organisatsioonideks.