Lennujuhid alustasid pärastlõunal tööd pea tavapäraselt, töökohale ilmus "praktiliselt kogu" 184 töötajaga vahetus, teatas lennujaamade operaatorfirma AENA, vahendab BNS.

Esimene streigijärgne lennuk startis kell 15.51 (Eesti aja järgi kell 16.51) Barcelonast, lennuliiklus taastus ka Madridis ja teistes linnades. Pühapäeva varahommikuni kõik lennud tühistanud rahvuslik lennukompanii Iberia lootis kauglendude peatset jätkamist.

Reede õhtul alanud tööseisak mõjutas hinnanguliselt 300.000 inimese reisiplaane, Madridi Barajase lennuväljal veetsid öö tuhanded inimesed, kellest paljud nõudsid tühistatud lendude hüvitamist.

Transpordiminister José Blanco Lópeze sõnul kulub normaalse lennuliikluse taastumiseks 24-48 tundi.

Lennuliiklus peatus reede õhtul peaaegu täielikult, sest suurem osa lennujuhte teatas ootamatult haigestumisest. Peaminister José Luis Rodríguez Zapatero saatis sõjaväe lennuliikluse üle kontrolli võtma ja valitsus kuulutas laupäevasel kriisiistungil välja eriolukorra.

Asepeaminister Alfredo Pérez Rubalcaba ütles, et tööle naasmast keelduvad lennujuhid viiakse kiiremas korras kohtu ette, mis võib tuua kaasa vanglakaristuse.

Laupäeval välja kuulutatud eriolukord on Hispaania esimene alates 1975. aastast, kui suri diktaator kindral Francisco Franco. See on ühtlasi kõige tõsisem kriis Hispaania lennunduses alates aprillist, kui Islandil purskama hakanud Eyjafjallajökulli vulkaani tuhk viis kõige ulatuslikuma lennuseisakuni pärast Teist maailmasõda.

Streigi põhjustas vaidlus lennujuhtide töötundide üle. Valitsus kinnitas reedel määruse, mille kohaselt on lennujuhtide maksimaalne töötundide arv aastas 1670, kuid selgitas, et selle alla ei käi aeronautikaga mitte seotud töö.

Lennujuhtide ametiühingu pressiesindaja sõnul tähendab see, et isadus- ja haiguspuhkuseks võetud vabad päevad ei lähe maksimumtöötundide alla kirja.

"Me langetasime selle otsuse individuaalselt ning see levis siis teiste kolleegide seas, kes lõpetasid töö, sest nad ei saa enam nii jätkata. Sellises olukorras ei saa me lennujuhtimisega tegeleda," ütles ta.