Ajakirjanduse teatel tuleb Hispaania valitsus täna pärastlõunal erakorralise istungi raames kokku, et kiita heaks regionaalse autonoomsuse võtva paragrahvi 155 protseduuridega edasiliikumine, vahendab uudisteagentuur AP.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy kohtub oma kabinetiga kolm nädalat pärast rahvahääletust, mis keskvalitsuse meelest oli ebaseaduslik, kuid katalaani võimude arvates andis neile õiguse astuda samme iseseisvumise suunas.

Ühtlasi oodatakse, et Hispaania senat jõuab paragrahvi 155 käivitamise heakskiitmiseni uuel nädalal.

„Vastuse puudumisel nendel tingimustel leiab valitsus, et nõudmisele ei ole vastatud, ja jätkab ette nähtud protseduure paragrahvi 155 käivitamiseks,“ ütles keskvalitsuse pressiesindaja Íñigo Méndez de Vigo.

Kataloonia president Carles Puigdemonti andis sel nädalal teada, et 1. oktoobri referendumi tulemuse alusel tehtud iseseisvusdeklaratsioon on endiselt peatatud, aga kui käivitatakse paragrahv 155 ja Hispaania valitsus dialoogiks kätt ei siruta, võib kohalik parlament hääletada ametliku iseseisvuse väljakuulutamise poolt.

Hispaania valitsus leppis samal ajal opositsioonis olevate sotsialistidega (PSOE) kokku uute valimiste korraldamises Kataloonias järgmise aasta jaanuaris osana erakorraliste meetmete paketist ajutise otsevalitsemise kehtestamiseks regioonis, väitis PSOE poliitik Carmen Calvo.

Ta kutsus Puigdemonti üles valimisi toetama.