Donald Trump on lubanud presidendiks saades ehitada Mehhiko ja USA piirile müüri ning saata välja 11 miljonit USAs elavat illegaali. Sisserändajate õigusi kaitsva ühenduse iAmerica Action juht Maria Ponce ütles AP-le, et Trumpi võimuletulekut pelgavad ka legaalsed sisserändajad. Vastukaaluks on kasvanud kodakondsuse taotlejate arv. Eelmise aasta teisel poolel suurenes taotluste hulk 2014. aastaga võrreldes 14%.

„Kuna sisserändajate kogukonnad tunnevad, et neid rünnatakse, soovib suur hulk seaduslikke sisserändajaid saada kodanikeks ning suur hulk praeguseid kodanikke hakkab valimas käima,“ prognoosis demokraadist kongressiliige Luis Gutiérrez.

Kodakondsuse nõuete täitmiseks peab sisserändaja elama riigis viis aastat, täitma 21-leheküljelise taotluse, andma sõrmejäljed, läbima kodakondsuseksami ja inglise keele testi ning tasuma 700 dollari suuruse riigilõivu. Juba kodakondsuse omandanud koristaja Maria Cristina Giraldo ütles AP-le, et on kodakondsuse omandamise koolitusse saatnud ka viis oma sugulast.