August tõotab tulla tuhandetele Lõuna-Somaalia elanikele karm paljudele lausa viimane kuu, mida neile on näha antud. Nälg võtab üha kiiremini maad ja ähvardab kümnete tuhandete inimeste elusid, kui midagi ette ei võeta, vahendavad Helsingin Sanomat.

"Kümned tuhanded somaallased on juba surnud, ja sajad tuhanded nälgivad. Näljahädal on tõsised tagajärjed kogu piirkonnale," hoiatab ÜRO humanitaarabi koordinaator Valeria Amos.

ÜRO humanitaarabi organisatsiooni OCHA hinnangul vajab organisatsioon kiiresti 1,4 miljardit dollarit Somaalia, aga ka naaberriikide Etioopia, Keenia ja Djibouti abistamiseks.

Maailma toiduprogramm WFP on juba alustanud toiduabi saatmist Somaalia pealinna Mogadishusse, kus kohalikud organisatsioonid seda edasi toimetavad. Lõuna-Somaalia olukorda raskendab aga asjaolu, et osa territooriumist kontrollivad islamistlikud mässulised, kes takistavad välisabi saatmist riiki.

Aafrika Arengupanga hinnangul on Somaalia tänase olukorra põhjuseks mitte ainult aastakümnete suurim põud, vaid ka rahvusvahelise üldsuse suutmatus lõpetada kodusõda riigis.