Õnne ja elu on see märk — geomeetrilises keeles 20-küljeline polügoon või ebakorrapärane ikosagoon — hindudele tähendanud juba tuhandeid aastaid. Ent Euroopas pärast Briti prints Harry ülesastumist natsisümboolikaga rõivastes puhkenud tuline arutelu laseb arvata, et kergelt selle märgi puhastamine ei käi, kirjutab Eesti Päevaleht. Kõne all on hoopis natsliku sümboolika, siis ka haakristi keelamine.

Kergelt ei saa aga teoks ka svastika keelamine, sest hindud on organiseerimas ulatuslikku vastukampaaniat. Näiteks Briti Hindu Foorumi nime kandev ühendus korraldab svastikameelseid tutvustusüritusi ning kavandab suurema seminari pidamist Londonis. Ka on neil plaanis igale parlamendisaadikule kirjutada, neid muul moel mõjutada ning levitada infomaterjale.

“Hindud tahavad jätkata selle kasutamist osana oma ususümboleist, nüüd aga on nad ohus, et neid tembeldatakse natsideks ja et nad rikuvad seadusi,” sõnab selle foorumi üks juhte Ramesh Kallidai. Tema sõnul on vaja kõiki inimesi harida ning teadvustada, et natsid väärkasutasid seda.

Noorte vegetaarlastest indialaste ühingu asutaja Nitin Mehtma selgitab, et hindusid tunti aarialastena ning svastika oli sümbol, mis iseloomustas neid rahuarmastavate, kultuursete ja tolerantsete inimestena. “Oleks kena, kui svastika seda aspekti saaks esile tõsta,” märkis Mehtma.

Birminghami hindu nõukogu president Jyotsna Thanki lisab, et kui hindu kasutab svastikat, siis näitab ta sellega oma pühendumust. “Nagu paljud kristlased kannavad risti, nii kannavad hindud haakristi,” sõnab veel ühe hindu ühenduse juht Bhupendra Patel.