2383 delegaadi verstapostist möödumine kindlustab Clintoni staatust eeldatava kandidaadina ning peaks tagama, et ta läheb võitluses Valgesse Majja pääsemise eest vastamisi kinnisvaramagnaat Donald Trumpiga, vahendab AFP.

Clintoni parteisisene rivaal, senaator Bernie Sanders ei ole aga veel valmis alla andma ning väidab, et demokraatide lipukandja ei ole selge enne, kui delegaadid juuli lõpus toimuval parteikongressil hääletanud on.

Ka Clinton ise ütles, et lahing Sandersiga ei ole veel läbi.

Clinton ütles Californias Long Beachis esinedes, et uudiste järgi on ta ajaloolise ja enneolematu hetke lävel. „Aga meil on endiselt tööd teha, kas pole?“ märkis Clinton, viidates teisipäeval toimuvatele eelvalimistele Californias, Montanas, New Jerseys, New Mexicos, Põhja-Dakotas ja Lõuna-Dakotas.

Eelvalimiste karusselli lõpetab pealinn Washington 14. juunil.

Clinton korraldas enne eelvalimisi USA rahvarohkeimas osariigis Californias 48-tunnise kampaaniaspurdi, lootes saada hea tulemuse ja lõpetada kõik vaidlused Sandersi konkurentsis püsimise üle.

„See pole läbi, kuni ta pole läbi,“ ütles Clinton Los Angelese lähedal Comptonis.

Clinton jõudis kandidaadiks nimetamiseks vajalikule kandidaatide hulgale lähedale pühapäeval, kui võitis eelvalimised Puerto Ricos, millega oli tal CNN-i andmetel koos 2373 delegaati.

Lävepaku ületas Clinton väidetavalt esmaspäeval, kui mitmed niinimetatud superdelegaadid – praegused ja endised valitud ametnikud ja poliitikategelased, kes ei ole kohustatud kindla kandidaadi poolt hääletama – otsustasid Clintoni kandidatuuri toetada.

Sandersi kampaaniameeskond nimetas seda kiirustatud hinnanguks.