Peking lubab juba kahe aasta pärast uue ekspeditsiooni orbiidile saata.

Suure langevarjuga varustatud maandumiskapsel maandus kohaliku aja järgi kell 6.23 hommikul (Eesti aja järgi 01.23) vaid 4,8 kilomeetri kaugusel kavatsetud sihtmärgist Sise-Mongoolia tohututel rohumaadel.

Kolonelleitnant Yang (38) oli hea tervise juures ning Pekingi kosmosekeskus ja peaminister Wen Jiabao kuulutasid reisi “täielikuks õnnestumiseks”.

Kosmoses 21 tundi veetnud ja 14 tiiruga ümber Maa 600 000 kilomeetrit läbinud Yang väljus kosmoselaevast omal jalal ja teleülekanne näitas teda rahvale lehvitamas. Ta juhiti mooduli kõrvale toodud tooli juurde ja kanti sellega läbi tungleva rahvahulga autosse ja sõidutati kopteri, mis ta Pekingisse viis.

“Olen oma kodumaa üle uhke,” üles Yang. “Kosmoselaev töötas normaalselt. Tunnen end väga hästi.”

Hiina juhtkond oli pannud edukale kosmoselennule suuri lootusi, soovides sellest tuge oma valitsusele ning õhutust hiinlaste isamaalisusele ja üksmeelele. Riigitelevisioon kajastas tagasijõudmist suure põhjalikkusega.

Uus Shenzhou kosmoselend korraldatakse “ühe-kahe aasta pärast”, ütles Hiina kosmoseprogrammi esindaja Xie Mingbao.

Järgmiseks kavatseb Hiina ehitada kosmoselabori ja seejärel kosmosejaama, ütles kosmoseprogrammi tähtsuselt teine juht Zhang Qingwei.

Kosmosejaam loodetakse valmis saada 2008. aastaks ning samal aastal lähetada mehitamata missioon Kuule.