Hiina võimud teatasid eile, et rotiliha müügiga seoses on vahistatud 63 inimest. Rotiliha töödeldi želatiini, punase värvaine ja nitraatidega ja müüdi seejärel maha Shanghai ja selle naabruses olevas Jiangsu provintsis, kirjutas New York Times. Kokku müüdi taolist liha 1,6 miljoni dollari eest.

Hiina võimud ei täpsustanud, kust rottide, rebaste ja naaritsate liha täpselt kaupmeeste kätte jõudis.

Toiduskandaalidega juba harjunud hiinlased olid raevunud teatest, et neile on müüdud rotiliha. "Kui mitut rotti on vaja, et üks lammas kokku panna?" küsis üks inimene Sina Weibos, mis on Hiina vaste Twitterile. "Kas rotte on odavam kasvatada kui lambaid? Või ei ole lihtsalt õiget tunnet, kui sa võltsinguid ei tooda?"

Hiljuti pidid Shanghai elanikud taluma vaatepilti tuhandetest jõge mööda allavoolu ujuvatest surnud sigadest, kes olid arvatavasti jõkke visatud, sest nad olid sigalates haigustesse surnud.

Hiina võimud on viimasel ajal toiduohutuse ja võltsitud toiduainete teema tõsiselt ette võtnud, aga probleemid on endiselt teravad. Näiteks müüakse endiselt haigustesse surnud loomade liha ja jätkuvalt on kombeks süstida sigadesse vett, et nende kaalu niimoodi suuremaks bluffida. Samuti müüakse odavat liha kalli lambaliha ja veiseliha pähe.

Ent samuti on probleemiks liha ohter kastmine kemikaalidesse ja ohtlikest bakteritest kubiseva liha müümine. Veebruaris vahistas politsei Shaanxi provintsis mehe, keda kahtlustatakse lambakere müügis, mis oli pestitsiididest niivõrd läbi imbunud, et üks inimene suri peale selle liha grillimist.

Rämpstoiduga võitlemiseks andis Hiina ülemkohus täna välja juhtnöörid, mille kohaselt tuleb rangelt karistada selliseid kuritegusid nagu juba kasutatud ja kraavidesse visatud toiduõli kokkukorjamist ja uue pähe müümist.

Toiduohutuse teema tõusis Hiinas päevakorda eriti peale 2008. aastat, kui kümned tuhanded lapsed jõid ohtlikku kemikaal melamiini sisaldavat piima.