Eksperdid eeldavad, et Hiina võimud teatavad peatselt mitmeteistkümne protsendilisest eelarvekasvust, teatab CNN.

Hiina käitumine tekitab muret Taiwanis, kes kardab, et sõjaväe moderniseerimise nime all valmistub Peking saareriigi ründamiseks. Ka USA on sügavalt mures regiooni stabiilsuse ja julgeoleku pärast.

Hiina rahandusminister Jin Renqing avaldab eelarvekava laupäeval algaval parlamendiistungil. Hiina eelarve suuruseks on umbes pool Jaapani riigi eelarvest.

Analüütikute sõnul ei näita ametlikud numbrid aga sugugi kogu ressursside voolu Hiina sõjamasinasse. Erinevatel hinnangutel kulub sõjatööstusele kaks kuni neli korda rohkem, kui valitsus avaldab.

Kuid isegi ametlikud numbrid on aukartust äratavad. Hiina rahvavabastusarmee suuruseks on 2,3 miljonit inimest, mis teeb sellest maailma suurima armee. Vägi on suures osas siiski halvasti ja vanamoodsalt relvastatud ja väljaõpetatud.

Ametlikult kulutab Hiina 25,6 miljardit dollarit oma kaitseelarvele, mis on 11 protsendine kasv võrreldes 2003. aastaga. Võrdluseks kulutab näiteks USA 400 miljardit ja Jaapan 47 miljardit. Taiwan kulutab aastas sõjaväele umbes kolmandiku võrreldes Pekingiga ning valitsus soovib 2005 aastal teha eelarvevälise 15 miljardi dollarilise relvaostu USA-st.

Taipeil asuva kaitseanalüütiku Andrew Yangi sõnul on ametlik kaitseeelarve kasv 10-12 protsenti. Hiina sõjakulutuste kasv on maailma kiireim.

Viimase 15 aasta jooksul on Hiina kulutanud oma sõjaväe moderniseerimisele kasvavas tempos raha. Muu hulgas on riik ostnud Vene päritolu moodsaid lennukeid, allveelaevu ja hävitajaid. Kõik see teeb Pekingi ähvardused Taiwani ründamiseks palju reaalsemaks.

Kulutustest hoolimata ei pea analüütikud Taiwani vallutamist kuigi lihtsaks. Taiwan on väga hästi relvastatud ning ettevalmistatud kaitsega saar, mille julgeolekut tagab USA.

Analüütikute sõnul on kõigest 10-15 protsenti Hiina armeest lahingukõlbulik.