Kosmoselaev Shenzhou 10 koos kanderaketiga on juba Gobi kõrbes asuvale stardialale viidud, teatas uudisteagentuur Xinhua Reutersi vahendusel.

Maa orbiidil olles põkkub Shenzhou 10 mooduliga Tiangong (Taevane Palee) 1, mis viidi orbiidil õigele positsioonile eelmisel kuul.

Hiina taikonaudid viisid mehitatud põkkumise mooduliga esimest korda läbi eelmise aasta juunis.

Lähenemise ja põkkumise harjutamine on tähtis osa Hiina jõupingutustest saada tehnoloogilised ja logistilised oskused täiemõõtmelise kosmoselabori väljaarendamiseks, kus taikonaudid võiksid viibida pikki perioode.

Hiinal on veel pikk tee käia suurte kosmoseriikide USA ja Venemaa kinnipüüdmiseks. Tiangong 1 on katsemoodul, mitte tulevase kosmosejaama osa.

Suvine missioon näitab siiski hiinlaste kasvavat vilumust kosmoses ning toimub ajal, kui eelarvepiirangud ja muutunud prioriteedid on USA mehitatud kosmoselennud ära jätnud.

Tegemist on Hiina viienda mehitatud kosmoselennuga pärast 2003. aastat, kui Yang Liweist sai esimene hiinlane orbiidil.

Hiinal on plaanis ka mehitamata kosmoselaeva saatmine Kuule ja sinna kulguri viimine. Teadlased on rääkinud ka võimalusest inimene Kuule viia, kuid mitte enne 2020. aastat.

Kuigi Peking kinnitab, et kosmoseprogramm on rahumeelne, toodi Pentagoni eelmise kuu raportis esile Hiina suurenevaid võimekusi kosmoses ning väideti, et Peking tegeleb mitmete programmidega, mille eesmärk on vastaste takistamine kosmosetehnoloogia kasutamisel kriisi korral.