Jaapan ja Lõuna-Korea teatasid neljapäeval mõlemad, et ei pööra Pekingi poolt eelmisel nädalavahetusel välja kuulutatud õhukaitse identifitseerimistsoonile mingit tähelepanu, moodustades nii ühisrinde pärast kahe USA pommitaja B-52 läbilendu tsoonist, vahendab AFP.

Tsoon hõlmab vaidlusaluseid Senkaku (jaapani keeles) ehk Diaoyu (hiina keeles) saari, mis on aga Jaapani kontrolli all.

Hiina saatis neljapäeval tsooni oma hävitajad ning õhuruumi kontrolli ja lahingujuhtimislennuki, teatas riiklik uudisteagentuur Xinhua.

Washingtonil on nii Tokyo kui ka Souliga liitlassuhted ning analüütikute sõnul ei soovi ei Hiina ega Jaapan – maailma suuruselt teine ja kolmas majandus ning teineteise tähtsad kaubanduspartnerid – omavahelist relvastatud konflikti.

Peking seisab aga silmitsi tugevneva sisemise survega enese kehtestamiseks.

„Me peame ilma kõhklemata Jaapani vastu tarvitusele võtma õigeaegsed vastumeetmed, kui ta esitab väljakutse Hiina hiljuti välja kuulutatud õhukaitse identifitseerimistsoonile,“ kirjutas tihti natsionalistlikku tooni kasutav ajaleht Global Times reedel. „Kui Tokyo saadab oma lennukeid läbi tsooni, oleme me sunnitud saatma oma lennuki tema õhukaitse identifitseerimistsooni.“

Hiina kommunistlikule parteile lähedal seisev ajaleht jätkas: „Kui see suundumus jätkub, on tõenäolised hõõrumised ja vastasseisud ning isegi pinged õhus, nagu külma sõja ajal USA ja Nõukogude Liidu vahel. Meil on olemas tahe asuda pikaajalisse vastasseisu Jaapaniga.“

Siiski ei ähvardanud Global Times Washingtoni, kes lennutas tsooni hiiglaslikud pommitajad B-52 Stratofortress, mis peaks saatma üsna ühemõttelise sõnumi.

„Kui USA ei lähe liiga kaugele, ei võta me teda meie õhukaitsetsoonis sihikule,“ kirjutas Global Times ning lisas, et Austraaliat võib ignoreerida ning Lõuna-Korea mõistab, et tal on oma pinged Jaapaniga.

Hiina kommunistlik partei püüab avalikkuse toetust suurendada, rõhudes sügavalt juurdunud Jaapani-vastastele meeleoludele, mille juured on 1930. aastate brutaalses Jaapani vallutuses.