Hiina meedia teatas 22. septembril, et Xinjiangi tootmis- ja ehituskoondis sõlmis Ukraina riikliku põllumajandusfirmaga KSG Agro kokkuleppe esialgu 100 000 hektari rentimiseks Dnipropetrovski oblastis Ida-Ukrainas, teatab Raadio Vaba Euroopa/Raadio Vabadus.

Lõpuks suureneb renditava põllumajandusmaa pindala kolme miljoni hektarini ning leping peaks Ukrainale sisse tooma 2,6 miljardit dollarit aastas. Meedia teatel kasutatakse maad peamiselt viljakasvatuseks ja seakasvatuseks.

Xinjiangi tootmis- ja ehituskoondis on 1950. aastatel Hiina loodeosas Xinjiangi Uiguuri autonoomses piirkonnas asutatud poolsõjaväeline organisatsioon põllumajandusliku maa hõlvamiseks ja riigi kaitsmiseks Nõukogude Liidu vastu.

Ukraina ajaleht Kyiv Post nimetas kokkulepet eelmisel kuul enneolematuks välisinvesteeringuks Ukraina põllumajandussektorisse.

Varem sel kuul kirjutas Xinjiangi tootmis- ja ehituskoondis Ukraina autonoomse Krimmi vabariigiga alla memorandumile infrastruktuuriinvesteeringute kohta, mis sisaldavad kiirteed, valitsuse eluasemeprojekti ja silda üle Kertši väina.

Ukraina meedia teatas septembri algupoolel, et Kiiev ja Peking kavatsevad 2013. aasta lõpuks alla kirjutada kokkuleppele, mis lubab Ukraina põllumeestel alustada odra ja sojaubade eksporti Hiinasse.

Kahepoolsed kokkulepped Ukraina nisu ja rapsiõli eksportimiseks Hiinasse loodetakse alla kirjutada järgmisel aastal, teatas Ukraina meedia.

Ukraina on väljendanud huvi Hiinaga koostöö tegemiseks ka Krimmi kalanduse arendamisel.

Hiina rahvaarv moodustab kogu maailma omast viiendiku, kuid kogu maailma põllumaast kuulub Hiinale vaid üheksa protsenti. Sissetulekute suurenemisega suureneb Hiinas pidevalt ka nõudlus toidu järele.