Eelmisel aastal teatas Hiina kommunistlik partei, et leevendab pikaaegset ja vastuolulist ühelapsepoliitikat ning lubab paaridele omada kaht last, vahendab Reuters.

Kriitikute sõnul tuli aga poliitikamuutus liiga hilja, et vältida ohtlikku rahvastiku tasakaalust väljumist, sest paljud paarid ei pruugi nüüd enam rohkemate laste saamisest huvitatud olla.

Hiina rahvaarv peaks 2050. aastaks jõudma 1,45 miljardini, kui iga kolmas inimene peaks olema üle 60 aasta vana, ning neid toetab üha väiksem osakaal töötavaid täiskasvanuid.

Võimud lubavad aga pereplaneerimispiirangutele veel pikaks ajaks kindlaks jääda, teatas Wang.

„See pikaajaline kindlaks jäämine kestab vähemalt 20 aastat, 30 aastat,“ ütles Wang. „Pärast teatud ajaperioodi, koos demograafiliste muutustega ja vastavalt muutustele elanikkonna sotsiaalmajandusliku arengu olukorras, võtame me vastu teistsuguse elanikkonnapoliitika.“

Wangi sõnul on keeruline öelda konkreetset aega, kui kaua piirangud perekonna suuruse kohta püsivad.

Wangi sõnul on vananev elanikkond ülemaailmne probleem ning ühiskonna arengu vältimatu trend. Hiina peamine probleem seoses tööjõuga ei ole Wangi väitel mitte töötajate arv, vaid nende kvaliteedi parandamine.

Ühelapsepoliitika võeti Hiinas kasutusele 1970. aastatel, et hoida ära rahvaarvu kasvu kontrolli alt väljumine, kuid seda peetakse nüüd vananenuks.

Kahelapsepoliitika kasutuselevõtuga suureneb Hiina tööjõud 2050. aastaks enam kui 30 miljoni inimese võrra ja rahvastiku vananemist vähendatakse 2030. aastaks kaks protsenti.