Kongressi ajastuse ümber on ohtralt spekuleeritud, samuti selle üle, kas seda mõjutab Chongqingi linna endise parteijuhi Bo Xilai ümber lahvatanud skandaal, vahendab BNS.

Riigimeedia teatas reedel, et Bo Xilai on kommunistlikust parteist välja heidetud ning peab astuma kohtu ette süüdistatuna korruptsioonis ja "ebasündsates seksuaalsuhetes".

Bo'd puudutav avaldus tähendas enneolematult karmi etteheidet kõrgele kompartei ametnikule ning võimud soovivad ilmselt jätta seljataha skandaali, mis Hiinat vapustas.

"Bo Xilai käitumine tõi tõsiseid negatiivseid tagajärgi, see kahjustas tõsiselt parteid ning riigi mainet kodumaal ja välismaal, tõi erakordselt negatiivse tulemuse ja tekitas tohutut kahju parteile ja Hiina rahvale," vahendas uudisteagentuur Xinhua.

Hiina kunagine mõjuvõimas poliitik Bo tagandati märtsis Chongqingi linna parteijuhi kohalt pärast seda, kui tema nõunik oli veebruaris palunud USA konsulaadis varjupaika. Tema naine Gu Kailai mõisteti augustis süüdi Briti ärimehe Neil Heywoodi mõrvas ning teda karistati edasilükatud surmanuhtlusega.