“Ma ei usu, et Hiina oleks lääneriikide huvidele strateegiliseks ohuks. Arvan, et Hiinast saab tõenäoliselt tähtis võistleja äärmiselt konkurentsitihedas maailmas,” ütles Patten usutluses Reutersile.

Hiinlased väärivad lugupidamist, kuid mitte erilist aupaklikkust, ütles 1997. aastal tagasi Hiina võimu alla läinud endise Briti koloonia Hongkongi endine kuberner Patten.

“Hea suhe ei tähenda, et tuleb kõik oma huvid maha salata lihtsalt sellepärast, et need teisele poolele ei meeldi,” rääkis Patten.

“Mõned inimesed on väitnud, et see pole õige viis Hiinaga suhtlemiseks. Minu meelest on see õige viis mistahes riigiga suhtlemiseks ja ma olen kindel, et Hiina läbirääkijad mõtlevad meiega suheldes täpselt samuti,” ütles Patten.

Patteni soovitatud lähenemine sarnaneb USA vastse presidendi George W. Bushi poliitikale. Bushi nõunike sõnul vajatakse kindlamat kaitsepoliitikat ja suhtumist Taiwanisse, et parandada eelmise presidendi Bill Clintoni “erikohtlemise” poliitikat Hiina suhtes.

Clinton nimetas Hiinat USA “strateegiliseks partneriks”, Bushi arvates on Peking pigem “strateegiline konkurent”.

Euroopa Liit on huvitatud Hiina kaasamisest Maailma Kaubandusorganisatsiooni. Patteni sõnul aitaks see kaasa ligi 45 miljardi euro suuruse kaubandusdefitsiidi vähendamisele.

“Me ei taotle tasakaalustatud kaubavahetust iga maailma riigiga, kuid Hiina puhul on tolli- ja muid barjääre, mis WTO-ga liitumisel kaoksid,” seletas ta.