Uudisteagentuur Associated Press viitab Hiina kirjast rääkides anonüümsetele diplomaatilistele allikatele. Kirja saamist on AP teatel kinnitanud vähemalt Soome ja Rootsi suursaatkonnad Oslos.

Kirjas korratakse Hiina seisukohta, mille järgi Nobeli rahupreemia laureaat Liu Xiaobo on kurjategija, sest ta pooldab poliitilisi reforme Hiinas. Kirjas nimetatakse rahupreemia andmist Liule Hiina siseasjadesse sekkumiseks.

Hiina teisitimõtleja ja kirjanik Liu kannab 11-aastast vanglakaristust riigivastase tegevuse eest. Tema naine on olnud oktoobri algusest peale koduarestis.

Viimastel nädalatel on paljude riikide diplomaate Pekingis Hiina ametnike jutule kutsutud ja nõutud samuti rahupreemia üleandmistseremooniast eemale jäämist.

Norra Nobeli komitee sekretär Geir Lundestad teatas, et preemia üleandmistseremooniale on saadetud üle tuhande kutse. Kutse on saanud ka Hiina saatkond Oslos, kuid see saadeti sealt tagasi.

„On veel ebaselge, kes Liu preemia vastu võtab, kuid järgime tema soovi kuulda tseremoonia lastekoori laulu,” ütles Lundestad.

Mitmed Euroopa riigid on hetkel Hiinaga tihedas diplomaatilises läbikäimises viimase majandusliku mõjuvõimu kasvu tõttu. Hiina president Hu Jintao on parajasti visiidil Prantsusmaal ja Suurbritannia peaminister David Cameron sõidab järgmisel nädalal visiidile Pekingisse.