Hukkunute hulgas oli 15 ametnikku või julgeolekutöötajat. Hiina võimud süüdistasid terroriste ning riikliku meedia teatel mõistetigi üks mees surma terroristliku rühmituse asutamises osalemise eest, vahendab BBC News.

Xinjiangis elab islamiusku uiguuri vähemus, mis moodustab piirkonna rahvastikust 45 protsenti, kuid han-hiinlaste sissevool on nende sõnul nende kultuuri marginaliseerinud.

Võimud süüdistavad vägivaldsetes intsidentides Xinjiangis tihti uiguuri äärmuslasi. Uiguuri aktivistid süüdistavad aga Pekingit selle ohuga liialdamises, et õigustada karmikäelist valitsemist.

Xinjiangist saabuvaid teateid on keeruline kinnitada. Kui välisajakirjanikke lubataksegi Xinjiangi reisida, seisavad nad sageli silmitsi hirmutamise ja ahistamisega, kui püüavad leida kinnitust uudistele etniliste rahutuste või võimudevastase organiseeritud vägivalla kohta.

Kashgari keskastme rahvakohtu poolt mõrva- ja terrorismisüüdistuste alusel surma mõistetud meest on Hiina riigimeedia teatel rühmituse üks asutajatest Musa Hesen ja Rehman Hupur. Kolm ülejäänut mõisteti vangi üheksaks aastaks kuni eluks ajaks.

Rühmitus tegeles ebaseadusliku usulise tegevusega ja propageeris usulist äärmuslust, teatas Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua. Nad valmistasid ka kümme lõhkeseadeldist ja katsetasid lõhkeaineid.

Vägivald puhkes, kui kolm ametnikku märkasid ühes majas kahtlast käitumist, teatab Hiina meedia. Elanikud võtsid ametnikud ja mitmed politseinikud, kes sündmuskohale tulid, vangi. Paljud neist põlesid surnuks, kui maja põlema süüdati. Julgeolekutöötajad tulistasid kuut kahtlusalust.

Kohalikud elanikud Selibuya linnas, kus kokkupõrge aset leidis, ütlesid aga BBC-le, et kohalikul perekonnal oli pikaajaline vaidlus võimuesindajatega, kes nõudsid, et mehed habemed maha ajaksid ja naised lõpetaksid näokatete kandmise.

Uiguuride maailmakongressi esindaja seadis samuti valitsuse versiooni kahtluse alla ning väitis, et kokkupõrge oli valitsuse puhastuskampaania tulemus.