Hiina riiklik meedia vastas jõuliselt Tillersoni sõnadele, mille kohaselt võidakse Hiina minema ajada tehissaartelt, mille ta Lõuna-Hiina merre rajanud on. Hiina meedias hoiatati, et igasugune selline katse sunniks alustama „hävitavat vastasseisu“ ning mõlemad pooled peaksid „valmistuma sõjaliseks kokkupõrkeks“, vahendab ajakiri Time.

Tillerson ütles kolmapäeval USA senati välissuhete komiteele, et Pekingi jätkuv saarte rajamise strateegia tiheda liiklusega laevateele, mida läbib aastas viie triljoni dollari väärtuses kaupa, on ebaseaduslik ja sarnaneb Krimmi hõivamisega Venemaa poolt.

„Me kavatseme saata Hiinale selge signaali, et esiteks, saarte rajamine lõpeb ja teiseks, teie ligipääsu nendele saartele ei lubata,“ ütles naftafirma ExxonMobil endine juht Tillerson.

Kuigi Hiina välisministeeriumi pressiesindaja keeldus küsimusele USA mereväe võimalike operatsioonide kohta Lõuna-Hiina merel vastamast, ei hoidnud Hiina riiklik meedia end sellest kirjutades tagasi.

„Tillersoni avaldused, mis puudutavad saari Lõuna-Hiina meres, on kaugel professionaalsetest,“ kirjutas Hiina kommunistliku parteiga seotud ajaleht Global Times reedeses juhtkirjas. „Kui Trumpi diplomaatiline meeskond kujundab tulevasi Hiina-USA sidemeid, nagu ta teeb seda praegu, peaksid kaks poolt parem sõjaliseks kokkupõrkeks valmistuma.“

China Daily kirjeldas Tillersoni avaldusi kui „segapudru naiivsusest, lühinägelikkusest, iganenud eelarvamustest ja ebarealistlikest poliitilistest fantaasiatest“. Kui Tillerson peaks need reaalses maailmas ellu viima, oleks see China Daily sõnul katastroofiline ja viiks Hiina-USA hävitava vastasseisu kursile.