Hiina kaubandusministeeriumi teatel asub riik 1. oktoobrist vähendama rafineeritud naftatoodete eksporti stalinistlikku riiki ja keelab kondenseeritud ja veeldatud maagaasi väljaveo sinna viivitamatult. Ühtlasi lubati otsemaid keelata tekstiilitoodete import Põhja-Koreast, vahendab uudisteagentuur AP.

ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioon, mis kiideti heaks eelmisel nädalal, näeb ette Põhja-Korea naftatoodete piiramist ligikaudu poole võrra ja tekstiiliekspordi keelustamist. Küll aga otsustati loobuda ameeriklaste ettepanekust, mis nägi ette Põhja-Korea riigijuhi Kim Jong-uni välismaal asuvate varade külmutamist ja naftatarnete peatamist.

Viieteistliikmeline julgeolekunõukogu otsustas sanktsioonide karmistamise kasuks pärast seda, kui Põhja-Korea viis läbi oma kuuenda tuumakatsetuse ja lennutas taas kord keskmaaraketi üle Jaapani Vaikse ookeani põhjaossa.

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump ütles teisipäeval oma esimeses kõnes ÜRO peaassambleel, et hävitab Põhja-Korea täielikult, kui viimane ähvardab ameeriklasi ja tema liitlasi. Isolatsionistliku riigi juhti nimetas ta enesetapumissioonil olevaks „raketimeheks“.

Põhja-Korea valitseja vastas sellele reedel omapoolse avaldusega, milles ta nimetas USA presidenti „nõrdrameelseks“. „Ma taltsutan peast segase USA nõdrameelse [juhi] kindlalt ja lõplikult tulega,“ kuulutas Kim oma avalduses, mille andis edasi riiklik uudisteagentuur KCNA.