Bo on viimaste aastate kõrgeim ametnik, kes kommunistlikult juhitud Hiinas kohtu ette astub, teatas telekanali BBC1 hommikuprogramm Breakfast.

Riiklik uudisteagentuur Xinhua andmetel kasutas Bo süüdistuse alusel ära oma ametikohta äärmiselt suure koguse raha ja muu vara vastuvõtmiseks. Samuti süüdistatakse teda riigi raha omastamises.

"Kohtuasi on äärmiselt keeruline", ütles kohtunik Wang Xuguangi.

Bo'd peeti alati tõusvaks täheks Hiina ainuvalitseva kommunistliku partei ridades ja ta oli üks riigi mõjuvõimsam ametiisik.

Wang Lijun roll

Kriitika alla sattus ta pärast seda, kui Chongqingi endine politseiülem Wang Lijun põgenes 2012. aasta talvel kohalikku USA konsulaati. Wang tegi süüdistusi seoses Heywoodi surmaga, kes suri aasta enne seda.

Wangi intsidendi järel hakati Heywoodi surma uurima. Bo'd kahtlustati üritama mõrva varjata ning ta vallandati kõigist parteilistest ametitest. Bo abikaasa Gu' mõisteti Heywoodi mõrva eest tingimisi surmanuhtlus, mis tähendab Hiinas tavaliselt eluaegset vanglakaristust.

Wang mõisteti samal ajal 15 aastaks vangi ülejooksmise, võimu kuritarvitamise ja altkäemaksu võtmise eest.

Tõusev kommunist

Bo oli Chongqingi parteijuhi rollis populaarne. Teda teati kahe suure kampaania järgi: üks oli laiaulatuslik võitlus kuritegevuse vastu ja teine Hiina vanade kommunistlike väärtuste propageerimine.

Analüütikute sõnul tekitas Bo oma ambitsioonide ja toretseva stiiliga omale vaenlasi ning parteijuhid pidasid teda vastuoluliseks isiksuseks.

Tema populistlikku maoistlikku nostalgiat – ta õhutas näiteks avalikult laulma vanu kommunistlikke laule – peeti Hiina reformimeelsemate juhtide poolt ohtlikuks.