Hiina riigimeedia teatas, et merejärelevalveteenistus, mis saatis laevad saarte juurde reedel, jätkab „korravalvet“ vaidlusaluste saarte juures, vahendab BBC News.

„See korravalve- ja patrulltegevus näitas Hiina jurisdiktsiooni Diaoyu saarte ja nende juurde kuuluvate laidude üle ning saavutas eesmärgi, milleks oli näidata Hiina suveräänsust, ja kindlustas riigi huve merel,“ ütles merejärelevalveteenistuse ülema asetäitja Xiao Huiwu uudisteagentuurile Xinhua.

Nädalavahetusel levisid üle kogu Hiina Jaapani-vastased protestiaktsioonid. Tuhanded inimesed lõhkusid Jaapani autosid ja põletasid Jaapani lippe.

Pühapäeval seisid sajad inimesed Pekingis Jaapani saatkonna juures vastamisi märulipolitseiga.

Jaapani peaminister Yoshihiko Noda kutsus Pekingit üles astuma samme Jaapani kodanike kaitsmiseks, lisades, et mõlema riigi ametnikud peaksid rahulikuks jääma.

On ebatõenäoline, et Jaapan tülis saarte üle taganeks, sest lähenemas on valimised.

Jaapani ajakirjanduses avaldatakse arvamust, et mõlemad pooled on valmis riskima piiratud kokkupõrkega merevägede vahel.

Asja muudab veelgi keerulisemaks see, et Jaapani äsja Hiinasse määratud suursaadik, 60-aastane Shinichi Nishimiya suri pühapäeval. Nishimiya pidi ametisse asuma oktoobris, kuid kukkus mitme päeva eest oma Tokyo kodus kokku ja viidi haiglasse. Jaapani välisministeerium pole ametlikult teatanud, mis surma põhjustas.