Zhang oli varem kompartei Pekingi ehitusbüroo juhataja. Villa on täiuslik koopia Chateau Maison-Lafitte’i villast, mis ehitati 1642. aastal arhitekt Francois Mansart’i juhtimisel Pariisi lähedale, teatab The Telegraph.

Koopia on täiuslik, kuna talle on tehtud võrreldes originaaliga mõningaid parandusi. Nimelt oli maja Zhangi jaoks liiga väike ja ta lasi lisada kaks tiiba, mis ehitati Fontainebleau lossi järgi.

Kohalikud ametnikud on Hiinas sageli oma ametiseisu kuritarvitades ka kohalikud ettevõtjad ning ajanud viimastel kümnenditel suuri varandusi kokku. Keskvalitsus on küll kuulutanud sellise käitumise vastu sõja, kuid see ei lähe eriti edukalt.

Zhang loobus tööst riiklikus ehitusbüroos 1990-ndatel ning asus kinnisvara arendajaks.

Oma varanduse ajas ta kokku kompartei ametnikele ja uusrikastele ning Pekingis ka välismaistele ärimeestele moodsaid kodusid ehitades.

Hiina mõistes üüratute hindadega majad müüsid nagu soojad saiad ning oma järsku teenitud varaga otsustas Zhang riigile tutvustada ka Euroopa kultuuripärandit.

Oma huvi Euroopa kultuuri vastu sai ta Alexandre Dumas musketäride seiklusraamatutest, mis olid Hiinas lubatud enne kultuurirevolutsiooni, seejärel need hävitati.

Algselt kaalus mees Versaille’ lossi ehitamist, kuid see oli liiga suur. Praeguse villa sisustus on maha kopeeritud Versaille’st, ka park on prantsuse stiilis kujundatud.

Maja kahe tiiva vahele jääv auväljak on tehtud Rooma Püha Peetruse väljaku järgi.

Chateau ehitamine läks maksma 920 miljonit krooni ning maastiku kujundamise peale plaanib ta kulutada veel 600 miljonit. Muu hulgas ehitab ta endale golfiraja ja kuumaveeallikatega puhkeala.

Hiina kompartei järgmine, XI viisaastaku on seadnud eesmärgiks „tasakaalustatud arengu”, muuhulgas jätkusuutliku majanduskasvu, ebavõrdsuse vähendamise elanike hulgas ning looduskaitse tugevdamine.

President Hu Jintao peab riigile kõige ohtlikemateks asjadeks ebavõrdsust ja korruptsiooni.