Mao Zedongi ajastut meenutav kampaania nimetab soovitavad ja keelatud käitumisnormid, kampaanias on rida hüüdlauseid aastakümnete tagusest kommunistlikust revolutsiooniliikumisest segatud pragmaatilise käitumisõpetusega, teatab The Telegraph.

Hiina kommunismi isa esimees Mao kuulus moto “Teeni rahvast!” saab uues koodis täpsustuse: “Teeni ja ära tee kahju rahvale!”. Mao tarkuseterad “säilita mõõdukus ja mõistlikkus” ning “säilita lihtsa elu ja raske võitluse viis” on kohandatud järgmiselt: “mõista lihtsat elu ja rasket võitlust” ning “ära püherda luksuses ja naudinguis”.

Käitumisnorm avaldati Hiina parlamendi ehk Rahvasaadikute Kongressi poolt ning paisati sel nädalal laiadele massidele.

Kuigi Läänes võib seda raske mõista olla, võtavad paljud hiinlased eetikajuhised tänulikult vastu. Hiinas on rahva moraalne allakäik, mis seoses muule maailmale avatumaks muutumisega toimunud on, suurt nurinat tekitanud.

Koodi kehtestamisega üritatakse võidelda ka korruptsiooniga ning sealsete uusrikaste edvistamisega. Sageli on need kaks asja omavahel lähedalt seotud.

Hiina kompartei esimees ja riigi president Hu Jintao pole kunagi küll ametlikult väljendanud oma poliitilisi seisukohti, kuid vaatlejate sõnul on tema valitsemise all Hiina liikumas selgelt tagasi vasakpoolsemale teele. Hu nõudmisel peavad partei kaadrid läbima marksismi täiendõppeid, eelmisel aastal asutas ta uue Marksismi Teooria Instituudi ning andis käsu avaldada vähemalt 100 marksistlikku käsiraamatut.