Hiina tolliametnikud ei lase Jaapanisse eksportida haruldasi muldmetalle. Sadamates takistatakse nende laevadele laadimist, kirjutab New York Times.

Hiinas kaevandatakse 93 protsenti maailma haruldastest muldmetallidest ja 99 protsenti kõige hinnalisematest neist.

Mandri-Hiina tolliagentuur teatas ettevõtetele, et nad ei tohi Jaapanisse tarnida ühtki muldmetallide oksiidi, soola ega metalle endid. Pooltöödeldud sulamite eksport Jaapanisse on siiski lubatud.

Jaapan on olnud Hiina muldmetallide peamine ostja palju aastaid. Neid kasutatakse väga erinevates tööstusharudes, näiteks päikesepaneelide klaasi tootmiseks, roolivõimumootorites ning hübriidauto Toyota Prius mootorites.

USA firmad sõltuvad Jaapanis toodetud magnetitest ja teistest komponentidest, milles kasutatakse haruldasi muldmetalle. USA enda vastav tööstus suri viimase paari aastakümne jooksul konkurentsivõimetuse tõttu välja.

Kui Jaapanis lõpevad Hiinast imporditud haruldased muldmetallid, peab USA hakkama ostma poolfabrikaate otse Hiinast, mis muudab USA Hiinast 100-protsendiliselt sõltuvaks paljude kaitsetööstuses hädavajalike komponentide tootmisel.

Endine Hiina juht Deng Xiaoping on öelnud, et kui Lähis-Idal on nafta, domineerib Hiina haruldaste muldmetallide osas. Hiina pole muldmetalle varem poliitilise surve avaldamiseks kasutanud.

Haruldased muldmetallid pole vaatamata nimele tegelikult haruldased. Nad on kallid ja neid kaevandatakse mujal harva, sest nende maagist eraldamise seadmed on kallid, ja neid leidub looduslikult tavaliselt koos radioaktiivsete tooriumi ja uraaniga. Töötlemisel on alati radiatsioonirisk.