Eurooplaste esitatud resolutsiooniprojekt muudeti vetode vältimiseks niigi lahjemaks, jättes sealt välja otsesed viited Damaskuse-vastastele sanktsioonidele. Moskva ja Pekingi väitel polnud selles aga siiski olemas klauslit, mis välistaks välisriikide sõjalise sekkumise Süüria sündmustesse, teatab BBC News.

15-liikmelises julgeolekunõukogus oli resolutsiooni poolt üheksa riiki. Neli jäi teisipäeva õhtul toimunud hääletusel erapooletuks. Ometi jäi Prantsusmaa, Suurbritannia, Saksamaa ja Portugali esitatud projekt vastu võtmata kahe alalise liikme vastuseisu tõttu.

Hiina ja Venemaa olid vastu vaatamata sellele, et Euroopa liitlased olid resolutsiooniprojekti kolm korda muutnud.

Venemaa asevälisminister Gennadi Gatilov ütles, et resolutsioon on vastuvõetamatu, sest see näeb ette sanktsioone ja ei kutsu president Bashar al-Assadi valitsust üles opositsiooniga läbirääkimisi alustama. Lisaks sellele väitis Moskva, et resolutsiooniprojektis pole klauslit, mis välistaks välisriikide sõjalise sekkumise.

Hiina suursaadik ÜRO-s Li Baodong ütles, et Peking on vastu Süüria siseasjadesse sekkumisele. Ta lisas, et sanktsioonid või nendega ähvardamine ei aita Süüria küsimust lahendada, vaid võivad olukorda veelgi keerulisemaks muuta.