USA esitas taolise ettepaneku juba nädala eest, öeldes, et „selle eesmärk on peatada Põhja-Korea ebaseaduslik smugeldamistegevus“ nafta tarnimise ja kivisöe müümise näol, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Antud taotlus langeb kokku USA omapoolsete meetmetega isolatsionistliku maa ohjamisel. Alles reedel asus USA rakendama seni suurimat ühepoolset sanktsioonide paketti Põhja-Korea vastu, survestades riiki loobuma oma tuuma- ja raketiprogrammi arendamisest.

Hiina keeldus selgitamast, miks ta otsustas USA taotluse peatada. Üldjuhul saab sellise venitamise lõpetada juhul, kui Julgeolekunõukogu liige soovib enam teavet, kuid see võib vahel viia ka ettepaneku täieliku blokeerimiseni.

ÜRO Julgeolekunõukogu Põhja-Korea sanktsioonide komitee järgib ühehäälsuse põhimõtet. Kui USA ettepanek saab kõikide liikmete nõusoleku, ei saaks 33 laeva, millest 19 on Põhja-Koreast, enam maailma sadamatesse siseneda. Üks neist laevadest, Hao Fan 6, seilab ka Hiina lipu all.

Kõne all olev resolutsioon näeb ette ka 27 laevandus- ja kaubandusfirma musta nimekirja kandmise, nende seas on aga taas ka kolm Hiina ettevõtet.