Hiina töö- ja sotsiaalministeeriumi raportis hoiatatakse, et rikaste ja vaeste vaheline ebavõrdsus on viinud riigi „kollase tule tsooni”, teatab The Telegraph.

Peale 2010. aastat ootab aga “punase tule tsoon” tuli, kui järgmise viie aasta jooksul ebavõrdsust vähendama ei hakata, seisab raportis.

Viimasel ajal on mitmes Hiina linnas toimunud vägivaldseid meeleavaldusi. Viimane neist leidis aset Ida-Hiina Zhejiangi provintsis, kus süüdati põlema politseiautosid ja hooneid. Vihased lapsevanemad süüdistasid kohalikku patareivabrikut lastele tinamürgituse tekitamises.

Väikesed mässud ja meeleavaldused on muutunud Hiinas viimasel ajal aina sagedamaks. Põhjuseks on majanduse kiire arenguga kaasas käiv korruptsioon, keskkonna saastatus ning majaduslik ebavõrdsus.

Hiina praegune poliitiline juhtkond on teinud võitluse vaesusega ja maapiirkondade mahajäämuse vähendamise üheks oma tähtsaimaks eesmärgiks. Ainult valitsuse nõusolekul on üheparteilises ja tsensuuriga Hiinas võimalik avaldada teateid mässude või sotsiaalsete pingete kohta. Eksperdid usuvad, et taolised teated on eelkõige suunatud hoiatusena parteiametnikele.

Kaks aastat tagasi võimule tulnud president Hu Jintao kaotas maapiirkondades mõned maksud, kuid valitsus pole suutnud peatada ametnike ja ettevõtjate vahelist korruptsiooni.

Ühe Hong-Kongi töötajate õiguste eest võitleva aktivisti sõnul on eelkõige probleem selles, et majanduslik otsustus ja võim on just ametnike käes. „Nad tunnevad, et peavad kiirustama, sest neile võib see olla viimane võimalus krabada,” ütles Han Dong-Fang.

Hiinas alustati turumajanduslike reformidega 25 aasta eest ning tänaseks on võrdsust propageerivas kommunistlikus Hiinas elanike majanduslik ebavõrdsus tunduvalt suurem kui kapitalistlikus Taiwanis.

Maapiirkonnas oli mullu keskmine sissetulek ühe isiku kohta umbes 4600 krooni aastas, mis on vaevalt kolmandik linnainimeste sissetulekutest. Hoolimata kiirest majanduskasvust näitab statistika, et jõukuse vahe kasvab kiires tempos.

Riikliku julgeoleku ministeeriumi andmetel toimus eelmisel aastal Hiinas 74 000 vägivaldset meeleavaldust, aasta varem oli see number 30 000. Eelmisel nädalal teatasid Hiina võimud märuliüksuse loomisest, et protestidega toime tulla. Ametlikult on üksuse eesmärk võidelda terrorismiga.