Peking oli raevus, kui USA president Donald Trump allkirjastas eelmisel nädalal seaduse, mis julgustab saatma kõrgemaid ametnikke Taiwani sealsete kolleegidega kohtuma ja vastupidi, vahendab Reuters.

USA abivälisministri asetäitja Alex Wong ütles eile Taipeis, et USA toetus Taiwanile ei ole kunagi olnud tugevam ning saar on ülejäänud regioonile inspiratsiooniks.

Hiina peab aga Taiwani enda omaks ja mässuliseks provintsiks, mille kohta Hiina president Xi Jinping ütles teisipäeval, et ta seisab silmitsi ajaloo karistusega, kui üritab separatismi.

Global Times kirjutas oma juhtkirjas, et Hiina peab USA seadusele vastulöögi andma, näiteks survestades USA-d teistes kahepoolse koostöö valdkondades, nagu Põhja-Korea ja Iraani asjus.

„Manner peab end ka ette valmistama otseseks sõjaliseks kokkupõrkeks Taiwani väinades. Ta peab selgeks tegema, et USA-Taiwani ametlike suhete eskalatsioon toob kaasa tõsised tagajärjed Taiwani jaoks,” kirjutas Global Times, mida annab välja Hiina kommunistliku partei ametlik häälekandja Renmin Ribao.

„Käesolev ajaleht on soovitanud, et manner võiks saata sõjalennukid ja sõjalaevad üle Taiwani väinade keskjoone. Seda võiks läbi viia järkjärgult, sõltuvalt olukorrast üle väina,” teatas Global Times.

„Hiina rahvas jagab ühist usku, et kunagi ei lubata ja on absoluutselt võimatu eraldada tolligi meie suure maa territooriumist Hiinast,” ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying Pekingis Xi’d tsiteerides.