Lyoni kohus leidis eelmisel nädalal, et Jean-Marie Le Peni Rahvusrindes kõrgel kohal olev Gollnisch seadis kahtluse alla „inimsuse vastase kuriteo” ning määras talle kolme kuu pikkuse tingimisi vangistuse ja trahvi, teatab Euobserver.

Lisaks vangistusele määras kohus Gollnischile 5000 euro (78 000 krooni) suuruse trahvi ja käskis tal maksta 55 000 eurot (858 000 krooni) hüvitist hagejatele. Lisaks peab ta omal kulul avaldama lehes kohtuotsuse.

Gollnisch lubas kohtuotsuse edasi kaevata. „See skandaal ulatub palju kaugemale isiklikust kaasusest riigis, mis on muidu maailmas sõnavabaduse osas kõige arenenum,” ütles ta. „Miski pole rohkem talumatu, kui kohtu ebaõiglus. Ma loomulikult kaeban otsuse edasi.”

Karistuse sai Gollnisch üteluste eest 2004. aastal Lyonis peetud pressikonverentsil. Mees ütles, et „ajaloolastel on õigus arutada surmade numbri üle ja selle üle, kuidas nad surid. Viiskümmend aastat peale sündmust võime me arutada surmade tegelikku numbrit.” Tema sõnul on „gaasikambrite olemasolu ajaloolaste arutada”.

Gollnisch kuulub äsja europarlamendis asutatud saadikugruppi Identiteet, traditsioon ja suveräänsus (ITS). 20 liikmeline grupp koondab endas peamiselt rahvuslikult meelestatud poliitikuid.

Teised grupid on juba teatanud, et kavatsevad teha kõik endast sõltuva, takistamaks grupi tegevust ja selle liikmete saamist olulistele positsioonidele. Lisaks soovitakse karmistada grupi moodustamise reegleid, et peale 2009. aasta europarlamendi valimisi oleks neil raskem end registreerida.