Kuu alguses esitati Aapiole ja kahele endisele kõrgele politseiametnikule süüdistus ametialases lohakuses. Süüdistuse järgi ei jälginud Aapio ja teised süüdistatavad piisavalt neile allunud Helsingi politsei narkorühma tegevust ja vaatas läbi sõrmede asjaolule, et uurimistes osalenud informaatoreid korrakohaselt ei registreeritud.

Narkorühma juht Jari Aarnio mõisteti 2016. aastal narko- ja korruptsioonikuritegude eest kümneks aastaks vangi. Samuti käib tema suhtes juurdlus, kus teda kahtlustatakse informaatorite nimede kustutamises politsei ametlikest andmebaasidest ja teiste informaatorite nimede registreerimata jätmises.

Siseministeerium nentis, et otsus ei tähenda seisukoha võtmist Aapio võimaliku süü osas, kuid kahtlustatav politseiülem ei saa juurdluse lõpuni ametis jätkata. "Ühiskonna usaldust politsei suhtes tuleb iga hinnaga kaitsta," märkis siseminister. Kohtuistung ei alga enne sügist ja Aapio jääb seega sundpuhkusele veel mitmeks kuuks. Selle jooksul makstakse politseiülemale pool tema praegusest palgast. Maksmata jäänud palk hüvitatakse talle vaid õigeksmõistmise korral.