Enamus diplomaatidele määratavatest trahviotsustest kirjutatakse tühja. Möödunud aastal said diplomaatiliste registreerimismärkidega varustatud autod 797 parkimistrahvi, millest tasuti ainult 122, kirjutab YLE Uutiset. Aastal 2008 olid numbrid sarnased - 810-st trahvist tasuti 117.

"Maksmatajätmine on selline vana traditsioon, mis põhineb kindlasti diplomaatilisel puutumatusel. Selle kohaselt ollakse maksmisest justkui vabastatud, kuigi tuleks maksta," ütles Kaija Kossila Helsingi linnavalitsusest.

Maksmatajätmine on lihtne, sest diplomaatide parkimistrahvidele intressi ei lisandu ja neid ei anta ka kohtutäituritele. Tavalise soomlase parkimistrahv läheb aga poole kallimaks, kui seda ei tasuta ettenähtud kahe nädala jooksul.

Diplomaadid põhjendavad valesti parkimist sageli sellega, et tavaline autojuht on parkinud oma auto diplomaatidele reserveeritud kohale. Seetõttu tuleb diplomaadil otsida teine parkimiskoht ning kuna loomulikult on kiire kogu aeg, ununeb maks maksmata.

Käesoleval aastal on, nagu varasematelgi aastatel, tasumata parkimistrahvide esirinnas Venemaa 80 maksmata trahviga. Ligi viiendik kõikidest trahvidest on välja antud just neile.