Aina enam laavat välja ajavast vulkaanist tekkiv sudu tõusis pea nelja tuhande meetri kõrgusele, asudes esimest korda 12 päeva jooksul rahvusvahelist lennuliiklust häirima, vahendab uudistekanal BBC News.

Ametivõimude hoiatuse kohaselt mõjutab Kilauea vulkaan õhukvaliteeti, mõjutades inimeste tervist, ärritades nende silmi ja nina, aga mõjutades ka auto- ja lennuliiklust ning elektrivõrku.

Vulkaan asus purskama üle-eelmise nädala neljapäeval, vahetult pärast Hawaii aastakümnete tugevaimat 6,9-magnituudist maavärinat, sundides tänase seisuga juba 2000 inimest piirkonnast evakueeruma, kellest osa kaotas mööda vulkaani idanõlva alla ja kohati suisa tänavatest välja voolava laava tõttu oma kodu.

Teadlaste prognooside kohaselt võivad pursked ja maavärinad saarel jätkuda veel mitmete kuude, võibolla isegi aastate jooksul. Vulkaaniobservatooriumi teatel võib aset leida ka plahvatuslik purse, mis ähvardab välja paisata veel hulgaliselt kive ja vulkaanilist tuhka. Taolist vulkaanipurset nähti Hawaiil viimati pea saja aasta eest.