Haqqani võrgustiku juht Siraj Haqqani väitis BBC puštukeelsele toimetusele, et võrgustik ei ole seotud Pakistani luureteenistuse ISI-ga.

Rabbani tapeti oma kodus Kabulis 20. septembril, kohtudes mehega, kes väitis, et toob Talibani poolt tähtsat rahusõnumit. Rabbani ees kummardudes pani aga mees plahvatama oma turbanisse peidetud pommi.

„Meie ei ole Burhanuddin Rabbanit tapnud ja islamiemiraadi pressiesindajad on seda palju kordi öelnud,“ ütles Siraj Haqqani BBC-le. Taliban nimetas Afganistani islamiemiraadiks, kui 1996. aastal võimule tuli.

Afganistani uurijad väidavad, et Rabbani tapja oli pakistanlane ja mõrva kavandati Pakistanis Quetta linnas.

Afganistani valitsusametnikud süüdistavad mõrvaga seotuses ka Pakistani luureteenistust ISI-d, mida aga Islamabad eitab. Afganistan ja USA on süüdistanud ISI-d sidemetes Haqqani võrgustikuga.

Siraj Haqqani tunnistas, et võrgustik oli USA saatkonna, NATO peakorteri ja muude objektide vastase rünnaku taga Kabulis. Selleks olevat käsu andnud sõjanõukogu, mitte üksikisikud.

Sidemete kohta ISI-ga ütles Haqqani, et Nõukogude okupatsiooni ajal 1980. aastatel olid mudžaheedi võitlejatel kontaktid Pakistani ja teiste riikide luureteenistustega, kuid pärast ameeriklaste invasiooni pole neil kunagi olnud võõrriikide luureteenistustega efektiivseid kontakte.

„Haqqanidega on võetud ja võetakse ühendust paljude islami- ja mitteislamiriikide agentuuride poolt, sealhulgas USA poolt ja meil palutakse loobuda pühast džihaadist ja võtta endale tähtis roll praeguses valitsuses,“ ütles Haqqani. „Me teame, et nende eesmärk pole rahu, nad tahavad emiraadi mudžaheedide vahele pingeid tekitada.“