Kaksteist palestiina rühmitust pidasid jaanuaris Kairos neli päeva Egiptuse vahendusel läbirääkimisi, kuid ei jõudnud Iiraeliga vaherahu kehtestamises kokkuleppele. Egiptus lubas siis, et palestiinlased annavad lõpliku vastuse pärast Iisraeli valimisi, 4. veebruaril.

“Meie seisukoht on selge. Me ei arva, et vaherahu oleks palestiina rahva huvides,” ütles Hamasi esindaja Liibanonis Usama Hamdan.

Ta lisas aga, et Hamas “kaalub Iisraeli kodanike ründamise lõpetamist, kui Iisrael lõpetab rünnakud palestiinlastele”.

Hamasi rünnakutest on 2000. aasta septembrist alates surma saanud kümned iisraellased. Rühmitus ei tunnista ka 1993. aasta ajutist rahulepet, mille Palestiina Omavalitsuse esimees Yasser Arafat Iisraeliga sõlmis.

Egiptus püüdis saada palestiina rühmitusi rünnakutest loobuma enne 28. jaanuari Iisraeli parlamendivalimisi, mis tõid võidu peaminister Ariel Sharoni parempoolsele Likudi parteile. Valitsust ei ole Sharon veel suutnud moodustada.

Hamdani sõnul näitavad valimistulemused, et Iisraeliga ei ole rahu teha võimalik.

“Kõige tähtsam asi Iisraeli valimiste juures on see, et need läkitasid äratussõnumi kõigile neile, kes olid eksiarvamusel, et selle agressiivse ja anastava sionistliku moodustisega on võimalik saavutada rahu,” ütles ta.