Peaminister Jean-Max Bellerive ütles CNN-ile, et maavärinas on hukkunud sadu tuhandeid inimesi. President Rene Prevali sõnul pole riigil endal võimekust ohvritele arstiabi pakkuda ning ta palus teistel riikidel niigi viimasel ajal raskustest räsitud maad aidata.

Preval nimetas olukorda pealinnas “kujuteldamatuks”. “Parlamendihoone on kokku kukkunud. Maksuamet on kokku kukkunud. Koolid on kokku kukkunud. Haiglad on kokku kukkunud,” vahendab BBC presidendi sõnu ajalehele Miami Herald.

Pealinnas Port-au-Prince’is on Rahvusvahelise Punase Risti Komitee andmetel iga kolmas maja purustatud, vahendavad telekanal Sky News ja infoagentuur RIA Novosti. Punase Risti hinnangul on inimesi, keda maavärin on otseselt mõjutanud — tapnud, vigastanud või kodutuks muutnud — ligi kolm miljonit.

Telekanal märgib, et kuigi maa värises Haiti pealinnas vaid minuti jagu, purustas see märkimisväärse osa Port-au-Prince’is asuvatest hoonetest.

Katoliikliku humanitaarorganisatsiooni esindaja Karel Zlenka sõnul võib stiihias olla „tuhat hukkunut“ — täpset arvu ei oska selles ülivaeses riigis veel keegi öelda.

Vähemalt üks Haiti pealinna haiglatest kukkus maavärina tagajärjel kokku ja selle rusude alla on jäänud palju patsiente.

Kokku kukkus ka ÜRO kohaliku missiooni hoone, kus võis sel hetkel olla kuni 200 inimest. Hiina Rahvavabariik, Brasiilia, Jordaania on kokku teatanud 15 hukkunud ürolasest. Surnuks tunnistati ka missiooni tuneeslasest juht.

Ka rahvusvaheline organisatsioon Arstid Ilma Piirideta teatas, et maavärin vigastas märkimisväärselt nende haiglat — ainsat meditsiiniasutust, kes tehakse tasuta kirurgilisi lõikusi.

Haitit tabas teisipäeval kell 16.53 (keskööl Eesti aja järgi) viimase 240 aasta võimsaim — 7-magnituudine — maavärin. Selle kese asus 15 kilomeetri kaugusel pealinn Port-au-Prince’ist läänes ja kõigest 8 kilomeetri sügavusel.