Saudi Araabia tervishoiuministeerium teatas laupäeval, et rüseluses hukkus vähemalt 769 palverändurit ja sai viga 934. Pakistan, India, Indoneesia ja Iraan on aga kõik väitnud, et tegelik ohvrite arv peaks olema suurem, vahendab Associated Press.

Katastroof valab õli tulle suurele regionaalsele rivaliteedile sunniitliku Saudi Araabia ja šiiitliku Iraani vahel, kes toetavad Süüria ja Jeemeni kodusõdades erinevaid pooli.

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei hoiatas kolmapäeval, et käiku lähevad karmid meetmed, kui kuningriik ei saada kohe islamivabariigi hukkunute surnukehi kodumaale.

„Saudi Araabia valitsus ei täida oma kojusaatmiskohustust ning näitab mõnedel juhtudel üles salalikkust,“ ütles Khamenei. „Iraani Islamivabariik on seni üles näidanud vaoshoitust, osutanud islami sündsustunnet ja vennalikku austust islamimaailmas, aga nad peavad teadma, et Iraani käsi on paljudest teistest üle ja sellel on suuremad võimed. Kui (Iraan) tahab häirivate ja kurjade elementide peale reageerida, ei ole nende olukord hea.“

Iraanlased on korraldanud igapäevaseid meeleavaldusi Saudi Araabia saatkonna juures Teheranis ning Iraani president Hassan Rouhani pühendas märkimisväärse osa oma kõnest ÜRO peaassambleel Saudi Araabia võimude süüdistamisele katastroofis.