Tel Avivi tiheda liiklusega tänaval protesteeris seersant Elor Azaria toetuseks sadu paremäärmuslastest meeleavaldajaid ning mõnedel tekkis kokkupõrkeid politseiga armeebaasi juures, kus pikk kohtuotsus ette loeti, vahendab Reuters.

Vaatamata Azaria perekonna ja parempoolsete poliitikute kampaaniale, kes süüdistasid relvajõude Azaria kohtu alla andmises ajal, kui palestiinlased korraldavad tänavarünnakuid, väitsid Iisraeli sõjaväe esindajad, et tulistamist määrustikku rikkudes ei saa lubada.

Kolmeliikmeline sõjaväekohus lükkas tagasi 20-aastase ajateenija väited, et ta tegutses enesekaitseks.

Palestiina inimõiguslane salvestas tulistamise videole ning tänu uudisteorganisatsioonidele pälvis see rahvusvahelist tähelepanu.

Peakohtunik, kolonel Maya Heller ütles kohtuotsuse kahe ja poole tunnise ettelugemise käigus, et Azaria tulistas palestiinlast 2016. aasta märtsis kättemaksuks pärast seda, kui ründaja pussitas ja haavas Läänekaldal Hebronis teist Iisraeli sõdurit.

„Ta väärib surma,“ ütles Azaria kohtuotsuse järgi teisele sõdurile pärast palestiinlasele pähe tulistamist. Palestiinlane oli mõni minut varem Iisraeli sõjaväe tules haavata saanud ja lamas liikumatult tänaval.

„Seda tüüpi jõudu ei saa kasutada, isegi kui me räägime vaenlase elust,“ teatas kohus oma otsuses. „Me mõistame süüdistatava ühehäälselt süüdi tapmises ja sõdurile sobimatus käitumises.“

Karistus määratakse Azariale hiljem. Parempoolsed poliitikud on juba kutsunud Iisraeli presidenti Reuven Rivlinit Azariale armu andma. Kampaanias tema toetuseks nimetatakse teda „igaühe lapseks“.

Azariat võib maksimaalselt oodata kuni 20-aastane vanglakaristus.