Obama ütles, et miski ei suuda täita tühimikku USA südametes, kuid rahvas peab austama ohvreid ühtsuse kaudu, teatab BBC News.

Arizona ülikooli korvapallihalli Tucsonis oli mälestusteenistusele kogunenud enam kui 14 000 inimest.

„Mitte miski, mida ma ütlen, ei suuda täita äkilist tühimikku, mis on rebitud teie südametesse,” ütles Obama. „Aga ajal, kui meie ühiskondlik arutelu on nii teravalt polariseerunud, ajal, kui me oleme liiga varmad asetama süü kõige eest, mis maailma vaevab, nendele, kes mõtlevad teisiti kui meie, on tähtis, et me peatuksime hetkeks ja hoolitseksime selle eest, et me räägiksime teineteisega viisil, mis parandab, mitte viisil, mis haavab.”

President lisas, et on võimatu teada, mis oleks võinud takistada nende laskude tegemist või mis mõtted mõlkusid vägivaldse mehe vaimu sügavustes.

Seejärel ülistas Obama aga nende vaprust, kes peatasid tulistaja, kui ta peatus relva laadima.

„Kangelaslikkus on kõikjal meie ümber, nii paljude meie kaaskodanike südametes, ja ootab lihtsalt hetke, mil seda vajatakse – nagu juhtus laupäeva hommikul,” ütles Obama.

Presidendi esimene peatus Tucsonisse saabumisel oli haigla, kus Giffords ja teised haavatud viibivad. Obama veetis endiselt kriitilises seisundis oleva Giffordsi ja viimase abikaasa Mark Kellyga 10 minutit ja kohtus seejärel veel nelja haavatuga.

Oma kõnes ütles Obama, et Giffords avas esimest korda oma silmad mõni minut pärast seda, kui president oli haiglapalatist väljunud.

Obama kohtus eraviisiliselt ka hukkunute ja haavatute perekonnaliikmetega.